Het verplichte NIE nummer en de nieuwe Spaanse hypotheekwet

Het verplichte NIE nummer en de nieuwe Spaanse hypotheekwet

Wat is een NIE nummer?

Wanneer u in Spanje op enigerlei wijze belastingplichtig bent in Spanje dan is een NIE-nummer verplicht. Het NIE nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse BSN nummer (Burger Service Nummer) en het Belgische rijksregisternummer. NIE staat voor Número de Identificación de Extranjeros en betekent Identificatie van Buitenlanders Het NIE-nummer is een uniek, persoonlijk en onoverdraagbaar nummer. Een NIE is géén identiteitsbewijs, maar wél persoonsgebonden. Het NIE-nummer is ook géén pasje, het staat op een simpel wit A4 formulier. Zodra u het NIE-nummer heeft, moet u zich aanmelden bij de Spaanse fiscus middels model 030. U kunt namelijk bij aankoop van uw woning géén overdrachtsbelasting betalen zonder dat uw NIE-nummer in het belastingsysteem staat. Dit verandert overigens niets aan je fiscale status in Nederland.

Een NIE nummer kunt u aanvragen bij het consulaat in Amsterdam en in Brussel en kost rond de € 17,- De wachttijd is nu minstens 12 weken voordat u na uw telefonische afspraak bij het consulaat welkom bent. Wanneer u daar de benodigde papieren heeft ingevuld, kan het nog enkele weken duren voordat u het NIE nummer per e-mail ontvangt. Alles loopt via Madrid. 

Een NIE nummer kunt u ook in Spanje zelf aanvragen via gespecialiseerde bedrijven. U geeft dan een “power of attorney” en op het moment dat een plekje vrij komt gaan ze voor u het NIE-nummer halen. De kosten zijn dan inclusief power of attorney bij de notaris voor 1 persoon 300 Euro en bij 2 personen 225 Euro per persoon. Ook in Spanje zijn de wachttijden inmiddels 8-9 weken, dus dit kan een prima oplossing zijn.

Nieuwe Spaanse hypotheekwet 

Op verordening van Brussel moest er wetgeving komen om de consument beter te beschermen, op zich een prima idee dus. Deze nieuwe Spaanse hypotheekwet is 14 juni 2019 ingegaan. De Spaanse overheid heeft daar nog wat extra’s aan toegevoegd waardoor het voor buitenlanders zeer onpraktisch is geworden. Een extra bezoek aan de bank is noodzakelijk om een formulier te tekenen, volgens Europese standaard, het zogeheten FEIN document. Dit document heeft een geldigheidsduur van tenminste 10 dagen. Binnen deze geldigheidsduur moet je als klant de FEIN tekenen en met je bank een extra bezoek aan de notaris brengen voorafgaand aan het tekenen van de notariële hypotheekakte. De notaris zal de volledige hypotheekvoorwaarden met u als hypotheeknemer doornemen en ook testen of u alles begrijpt.

Tussen het tekenen van het FEIN document en het het tekenen van de notariële hypotheekakte moet minstens 1 dag zitten om u als hypotheeknemer de kans te geven over de aanbieding na te denken. U bent dus verplicht om een extra bezoek aan de notaris af te leggen voor een (gratis) consult.
Kort samengevat: Bij het kopen van een woning met hypotheek, heeft u het NIE nummer minimaal 10 dagen voor de overdracht nodig. Tel deze 2 weken op bij de wachttijden, dan hebben we het al snel over een kleine 3 maanden.

Ons advies 

Wanneer u het plan heeft om in Spanje onroerend goed te kopen, u bent in Spanje op vakantie of u heeft met ons al een afspraak voor bezichtigingen, machtig dan ons contactpersoon bij de notaris om voor u dit NIE nummer op te halen wanneer dat mogelijk is. De kosten van zo’n machtiging bij een Spaanse notaris zijn slechts rond de € 65,- Machtig tevens de advocaat om namens u de hypotheekaanvraag te tekenen. Door deze beide machtigingen hoeft u zich slechts 2 dagen voor de overdracht en tijdens de overdracht bij de notaris te melden.